Hasznos tippeink

Fontos, hogy a költöztető személyesen felmérje a lakást, házat vagy
irodát, amit ki kell üríteni.
Mikor egy költöztető vállalkozó segítségét kéri a költözésben,
természetesen kérheti, hogy a költöztető csomagoljon, úgymint
ruházat, porcelánok, játékok értéktárgyak. Ebben az esetben a
szakember feladata a teljes „dobozolás”.
A második lehetőség, hogy Ön teszi mindezt és elcsomagol, kiüríti a
költöztető érkezéséig a bútorokat. Ehhez kívánok ötleteket adni.

Zsákok használata:

Zsákok használata esetén használjon jó minőségű szemeteszsákot. Nem az a lényeg, hogy pl. egy 240 L es zsákot megtöltsön ruhával, inkább több kisebb zsák megtöltésére törekedjen. Fennáll a veszélye, hogy a nagyobb zsákok a szállítás során kiszakadnak. Feltétlenül ki kell nyomni a levegőt a zsákokból, mivel ezeket a teherautón egy másra kell rakni, így nem fognak egymás súlya alatt ”szétrobbanni”. A zsákba csak ruhaneműt szabad tenni övcsat vagy vállfa nélkül, mert ezek kivághatják a zsákokat. Fontos, hogy ez esetben is megjelöljük a zsákok tartalmát. Zsákok megtöltése után ragasszon maszkoló szalagot a zsákra, és írja rá melyik családtaghoz tartozik a zsák tartalma.

NAGYON FONTOS, HOGY AZT A SZOBÁT ÍRJA RÁ A ZSÁKRA / pl. apa anya hálószoba, nappali vagy Peti szoba / VAGY DOBOZRA, AHOVA LERAKODÁSKOR AZ ÚJ LAKÁSBAN/HÁZBAN FOGJÁK ELHELYEZNI A ZSÁKOKAT VAGY DOBOZOKAT.

Ne feledje, a rakodók dolgát könnyíti meg a lerakodás során, hiszen így tudják majd hova kell lerakni új lakásában a zsákokat/dobozokat. Dobozok használata során ügyeljen egy elfogadható minőségre. Az ideális méret lehet 33 cm magas 57 cm hosszú 42 cm széles doboz, ez egy Európa szerte gyártott tipikus méret. Ne arra törekedjen, hogy egy nagy dobozt tölt meg könyvekkel ruhákkal csak, hogy fogyjon a mennyiség. Legyen több doboz, ami használható. A dobozok tetejére írja rá gyűjtő néven mit tartalmaz pl. ruha, porcelán, konyhai eszköz és ami a legfontosabb TÖRÉKENY! Szintén érvényes a szabály, hogy azt a szobát írja rá a dobozra, ahova később az új lakhelyén a doboz kerülni fog.

Csomagolás:

Keressen egy asztalt, ahol könnyedén tud tányérokat, porcelánokat csomagolni. Papírboltban vásárolható 60 cm x 80 cm-es selyempapír. Ez a méret ideális a konyhai eszközök és dísztárgyak csomagolására. Ne arra törekedjen, hogy egy dobozt csak tányérokkal rakjon meg. A megoldás a törés elkerülése ellen, hogy pl. félig tányérral, félig műanyag tároló edényekkel töltse meg a dobozt. Sajnos a kristály poharakat egyesével kell becsomagolni, de ez érvényes minden törékeny tárgyra.

Bútorok előkészítése:

Vegyünk példának egy átlagos szekrénysort. A fogantyúkat le kell csavarozni, polcokat ki kell venni, a felső párkányt el kell távolítani.

NAGYON FONTOS! CELLUKSZOT/RAGSZALAGOT TILOS HASZNÁLNI AZ AJTÓK KINYÍLÓDÁSA ELLEN!

Ez nyomot hagy a bútorlap felületén, akár le is tépi a laminált réteget. Lakozott pácolt bútorok felültét különösen tönkreteszi. A megoldás, hogy át kell fóliázni. A legtöbb festékboltban kapható az úgynevezett rakomány rögzítő fólia, ami 50 cm széles és 100 m
fóliát tartalmaz. Ebből lakásonként 3 tekercs fólia a minimum.

Ára általában 2500 FT – 3500 FT között.

Hűtő előkészítése:

Nem ajánlatos a hűtőt a költözés elött leolvasztani, mert a gondos kitörölgetés ellenére is maradhat benne víz, ami a szállítás során befolyhat a többi bútor alá. Nem kell aggódnia a hűtőben tárolt élelmiszerek épsége miatt! Ha majd a hűtő kerül sorra a költözés során, a napi használatban lévő élelmiszereket /a felső részből/ át kell rakni a hűtőboxba. A fagyasztott fiókokat az emelés elött ki kell venni. Ezek természetesen a raktérben visszakerülnek a hűtőbe.

Mosógép előkészítésé:

A mosógépről le kell szerelni a vízcsövet, mert ebből szintén kifolyhat a benne maradt víz a raktérben a többi bútor és doboz alá. A szennyvíz csőből is ki kell folyatni a benne maradt
vizet. Ajánlott csomagoló anyag fajták: Maszkoló szalag, Rakomány rögzítő fólia, 100 l es szemeteszsák, Celluksz,
60 x 80 selyempapír, 3 rétegű hullámpapírból készült doboz.